Działanie nr 5 Przygotowanie do działalności miniprzedsiębiorstwa
Zanim przystąpiliśmy do pracy w oparciu o
karty pracy, stosując „burzę mózgów“ oraz korzystając z dostępnych materiałów,
sformułowaliśmy kilka podstawowych pytań, w oparciu o które będziemy prowadzić
naszą firemkę:
- Jakie trzeba poczynić inwestycje, by
otworzyć taki biznes? Ile i na co trzeba przeznaczyć najwięcej pieniędzy,
zakładając bar sałatkowy?
- Z jakimi trudnościami (finansowymi i
prawnymi) można spotkać się na początku swojej działalności, a z jakimi w
trakcie prowadzenia baru sałatkowego?
- Jakie i w jakiej wysokości ponosi się
koszty przy prowadzeniu tego biznesu?
- Jakie stanowiska trzeba utworzyć i ilu
należałoby zatrudnić pracowników?
- W jaki sposób możemy pozyskać klientów?
- Z usług jakich przedsiębiorców
(dostawców) należy korzystać, by prowadzić bar sałatkowy?
Na zakończenie ustaliliśmy kolejny termin
spotkania na 15 listopada.